Събития

09.10.2021

Скъпи Приятели,
Каним ви на традиционното поклонение в Хронски Бенядик.
В града са погребани четирима български студенти, които загиват в Словашкото национално въстание (СНП).
Всяка година, заедно с местното управление, и нашето посолство отдаваме почит на загиналите и поднасяме венци на паметника, издигнат в чест на българските младежи.

След честването ще продължим пътуването си до град Щурово, а тези от нас, които отговарят на епидемичните изисквания за преминаване на отсрещната страна на Дунав в унгарския Естергом, ще мога да видят най-внушителния катедрален храм в Унгария – Базиликата. Тя е прочута с картината зад олтара, изобразяваща Успение Богородично – най-голямото маслено платно в света, както и с богатата си съкровищница. На една от стените е поставена паметна плоча в честа на Свети Иван Рилски. Тя е монтирана в чест на българо-унгарската дружба на 19 октомври 2016 г. от българската общност в страната.

Тръгване в 08:00 ч. от Истрополис.
Тъй като местата в автобуса са ограничени, молим да заявите присъствието си предварително до 06.10.2021 на тел.на съюза 0948502558
В автобуса ще се пътува задължително с предпазни маски.
Събитието се провежда с финансовата подкреп на Фонда за подкрепа на малцинствата


24.09.2021

Каним ви на първото мероприятие от ежегодния Фестивал на българската култура и изкуство – един грандиозен концерт – „Музика от любими български филми“ с участието на Михаела Маринова, Иван Лечев и Дони!

Изключително сме благодарни и ентусиазирани, че звезди от този ранг се съгласиха да посетят скромната Братислава и да изнесат едно незабравимо представление пред нашата малка група.Ще имаме възможноста да чуем песни от филмите „Мисия Лондон“, „Оркестър без име“, „Войната на таралежите“, „С деца на море“ и други.
Концертът ще се проведе с официалното участие и под патронажа на НП Васил Петров, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Словашката Република.

Мястото на провеждане е в парк „Sad Janka Kráľa”, сцената ще намерите в началото на парка при влизане от „Аupark” посока мост „SNP”.
За тези с болежки в краката сме предвидили места за седене 😉

Вход свободен, но както винаги ще се радваме на символично дарение под формата на членски внос, с който ще подпомогнете дейността на съюза.
Очакваме ви с нетърпение!
БКС

Мероприятието се финансира с подкрепата на Фонда за подкрепа на културата на малцинствата.


22.06.2021 RTV: Национално списание (България)


23.11.2020 RTV: Национално списание (България)


07.10.2020

Откриваме тазгодишния Фестивал на Българската култура и изкуство с много смях и едно уникално шоу! Легендата на българските кино, театър и телевизия ВАСИЛ ВАСИЛЕВ- ЗУЕКА, заедно с култовия шоумен, певец и сценарист ВЛАДИ АПРИЛОВ, ни гостуват с театралната постановка “НИЕ БЪЛГАРИТЕ”!

“НИЕ БЪЛГАРИТЕ” е първият спектакъл, посветен и предназначен за всички българи в чужбина! Два часа смях! Смях, смях и малко сълзи… Два часа емоции! Два часа отговори на въпросите кои сме, какви сме и докъде я докарахме…

07 Октомври 2020 от 18.30 ч
Dom Kultúry Zrkadlový Háj
Rovniankova 3, 851 02 Petržalka, Bratislava

Препоръчителна възраст 10+

За членове на БКС вход свободен.(Членски внос за 2020 г. може да се плати на място)
Вход за гости :10 евро

Събитието се организира с финансовата подкрепа на фонда за подкрепа на малцинствата в Словашката република


08.09.2020


24.05.2020

Поклон пред паметника Св.Св. Кирил и Методий в Девин


17.03.2020 RTV:: Национално списание (България)


Март 2020

Каним ви на празничния концерт „Мистерията на българските гласове“.
Той ще се състои на 02.03.2020 г. от 18:30 часа в Голямото концертно студио на Словашкото радио (обърнатата пирамида).  Концертът е под патронажа на Н. Пр. г-жа Йорданка Чобанова – посланик на Република България в Словашката република.

Женският хор „Мистерията на българските гласове“ (Le Mystere des Voix Bulgares) е известен в световен мащаб и има зад гърба си над 1250 концерта в престижни зали в цял свят и вече близо 30 години продължава да е един от най-добрите посланици на българската музикална култура по света. Носител е и на престижната награда „Грами“ в категорията за фолклорна музика. След повече от 20 години в края на май 2018 година „Мистерията на българските гласове“ издаде нов албум със звучното име BooCheeMish. Той е плод на над двегодишната работа на певиците, продуцентския екип и всички останали участници. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард – известна на меломаните като член на дуото „Дед кен денс“ и като композитор и изпълнител на филмова музика. BooCheeMish успешно съчетава българския фолклор с други традиции и култури и поддържа уникалната идентичност на гласовете, вокалните стилове и техники на хора, дори когато се комбинира с акустични аксесоари като струнни инструменти и различни видове ударни и дори бийтбокс. Нашият ансамбъл оказва влияние и върху музиката на световни звезди като Кейт Буш, Дрейк и U2.

По време на концерта ще чуем песни от албума BooCheeMish, както и от албума, който ще излезе тази пролет Stanka/Shandai Ya. Хорът се състои от 18 певици. Негов диригент е проф. Дора Христова. В концерта ще вземат участие световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR, музикантите Христин Белев (гъдулка), Петър Миланов (китара), Костадин Генчев (кавал) и Димитър Семов (барабани).

Очакваме ви!  Входът е свободен (с молба за доброволно дарение).

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за подкрепа на културата на малцинствата в Словашката република.

Организатор е Българският културен съюз, Партньори са: Посолството на Република България в Словашката република, RTVS, Българският културен институт, БСУ „Христо Ботев“ в Братислава.


Декември 2019 

„Вечер на българската поезия“ в Братислава – 12 декември 2019 в клуб „Monsters Cafe and Bar” от 18.30 часа на ул.“Rusovská cesta“ 50-56 в кв.“Петържалка“.

Очарователната Мария Силвестър пристига от България, за да ни представи стихотворенията на поетите-музиканти Иван Христов, Петър Чухов, както и произведенията на поетесата Димана Иванова. За словашката публика, Димана ще прочете и няколко творби в превод на словашки език. Очаква ни приятна атмосфера с българска модерна поезия, музика и чаша коледен пунш! Очакваме ви!


Hоември 2019


Oктомври 2019

03.06.2019 RTV:: Национално списание (България)


23.11.2018 от 19:00 Ателие Бабилон – Традиционна вечер на българската култура и фолклор


10.11.2018 от 18:30 Джинджър кафе галерия (Ginger cafe gallery – 5 Rajska Str, Bratislava) Комедийно шоу “Ники Станоев говори за музиката”


27.10.2018, събота от 16:30 – Дегустация на български специалитети, Джинджър кафе галерия – 5 Rajska Str, Bratislava


20.10.2018, събота от 18:30ч ви каним с най-голямо удоволствие на постановката „Секс, наркотици и рокендрол“, която ще се играе на Мала Сцена.

Ивайло Христов, Дони и Коцето-Калки ще ни заведат на двучасово пътуване в търсене на смисъла. Дали ще го намерим? – Едва ли…иззад ъгъла нагло ще ни се озъбят единствено парадоксите на живота.
В какво се превръщат мечтите и защо е толкова скъпо да бъдеш нормален? Кога парите станаха по-важни от човечността? Защо позволихме вещите да означават повече от добрата дума? За да бъдем „свободни“, плащаме ли със свободата си?