Събития

08.09.2020


24.05.2020

Поклон пред паметника Св.Св. Кирил и Методий в Девин


17.03.2020 RTV:: Национално списание (България)


Март 2020

Каним ви на празничния концерт „Мистерията на българските гласове“.
Той ще се състои на 02.03.2020 г. от 18:30 часа в Голямото концертно студио на Словашкото радио (обърнатата пирамида).  Концертът е под патронажа на Н. Пр. г-жа Йорданка Чобанова – посланик на Република България в Словашката република.

Женският хор „Мистерията на българските гласове“ (Le Mystere des Voix Bulgares) е известен в световен мащаб и има зад гърба си над 1250 концерта в престижни зали в цял свят и вече близо 30 години продължава да е един от най-добрите посланици на българската музикална култура по света. Носител е и на престижната награда „Грами“ в категорията за фолклорна музика. След повече от 20 години в края на май 2018 година „Мистерията на българските гласове“ издаде нов албум със звучното име BooCheeMish. Той е плод на над двегодишната работа на певиците, продуцентския екип и всички останали участници. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард – известна на меломаните като член на дуото „Дед кен денс“ и като композитор и изпълнител на филмова музика. BooCheeMish успешно съчетава българския фолклор с други традиции и култури и поддържа уникалната идентичност на гласовете, вокалните стилове и техники на хора, дори когато се комбинира с акустични аксесоари като струнни инструменти и различни видове ударни и дори бийтбокс. Нашият ансамбъл оказва влияние и върху музиката на световни звезди като Кейт Буш, Дрейк и U2.

По време на концерта ще чуем песни от албума BooCheeMish, както и от албума, който ще излезе тази пролет Stanka/Shandai Ya. Хорът се състои от 18 певици. Негов диригент е проф. Дора Христова. В концерта ще вземат участие световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR, музикантите Христин Белев (гъдулка), Петър Миланов (китара), Костадин Генчев (кавал) и Димитър Семов (барабани).

Очакваме ви!  Входът е свободен (с молба за доброволно дарение).

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за подкрепа на културата на малцинствата в Словашката република.

Организатор е Българският културен съюз, Партньори са: Посолството на Република България в Словашката република, RTVS, Българският културен институт, БСУ „Христо Ботев“ в Братислава.


Декември 2019 

„Вечер на българската поезия“ в Братислава – 12 декември 2019 в клуб „Monsters Cafe and Bar” от 18.30 часа на ул.“Rusovská cesta“ 50-56 в кв.“Петържалка“.

Очарователната Мария Силвестър пристига от България, за да ни представи стихотворенията на поетите-музиканти Иван Христов, Петър Чухов, както и произведенията на поетесата Димана Иванова. За словашката публика, Димана ще прочете и няколко творби в превод на словашки език. Очаква ни приятна атмосфера с българска модерна поезия, музика и чаша коледен пунш! Очакваме ви!


Hоември 2019


Oктомври 2019

03.06.2019 RTV:: Национално списание (България)


23.11.2018 от 19:00 Ателие Бабилон – Традиционна вечер на българската култура и фолклор


10.11.2018 от 18:30 Джинджър кафе галерия (Ginger cafe gallery – 5 Rajska Str, Bratislava) Комедийно шоу “Ники Станоев говори за музиката”


27.10.2018, събота от 16:30 – Дегустация на български специалитети, Джинджър кафе галерия – 5 Rajska Str, Bratislava


20.10.2018, събота от 18:30ч ви каним с най-голямо удоволствие на постановката „Секс, наркотици и рокендрол“, която ще се играе на Мала Сцена.

Ивайло Христов, Дони и Коцето-Калки ще ни заведат на двучасово пътуване в търсене на смисъла. Дали ще го намерим? – Едва ли…иззад ъгъла нагло ще ни се озъбят единствено парадоксите на живота.
В какво се превръщат мечтите и защо е толкова скъпо да бъдеш нормален? Кога парите станаха по-важни от човечността? Защо позволихме вещите да означават повече от добрата дума? За да бъдем „свободни“, плащаме ли със свободата си?