Събития

04.03.2022

27.10.2021

Заповядайте на една изключително забавна постановка, авторският моноспектакъл на Димитър Бакалов: “Шегите, които Бог си прави”. Спектакълът е част от проекта “Фестивал на българската култура и изкуство”, който Българският културен съюз ежегодно организира.

Очакваме ви на 27.10.2021 от 18:30 в Театър Malá scéna STU, Dostojevského rad 7, 811 09 Bratislava.

Мероприятието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.
Проектът се финансира от Фонда за подкрепа на културата на малцинствата


09.10.2021

Скъпи Приятели,
Каним ви на традиционното поклонение в Хронски Бенядик.
В града са погребани четирима български студенти, които загиват в Словашкото национално въстание (СНП).
Всяка година, заедно с местното управление, и нашето посолство отдаваме почит на загиналите и поднасяме венци на паметника, издигнат в чест на българските младежи.

След честването ще продължим пътуването си до град Щурово, а тези от нас, които отговарят на епидемичните изисквания за преминаване на отсрещната страна на Дунав в унгарския Естергом, ще мога да видят най-внушителния катедрален храм в Унгария – Базиликата. Тя е прочута с картината зад олтара, изобразяваща Успение Богородично – най-голямото маслено платно в света, както и с богатата си съкровищница. На една от стените е поставена паметна плоча в честа на Свети Иван Рилски. Тя е монтирана в чест на българо-унгарската дружба на 19 октомври 2016 г. от българската общност в страната.

Тръгване в 08:00 ч. от Истрополис.
Тъй като местата в автобуса са ограничени, молим да заявите присъствието си предварително до 06.10.2021 на тел.на съюза 0948502558
В автобуса ще се пътува задължително с предпазни маски.
Събитието се провежда с финансовата подкреп на Фонда за подкрепа на малцинствата


24.09.2021

Каним ви на първото мероприятие от ежегодния Фестивал на българската култура и изкуство – един грандиозен концерт – „Музика от любими български филми“ с участието на Михаела Маринова, Иван Лечев и Дони!

Изключително сме благодарни и ентусиазирани, че звезди от този ранг се съгласиха да посетят скромната Братислава и да изнесат едно незабравимо представление пред нашата малка група.Ще имаме възможноста да чуем песни от филмите „Мисия Лондон“, „Оркестър без име“, „Войната на таралежите“, „С деца на море“ и други.
Концертът ще се проведе с официалното участие и под патронажа на НП Васил Петров, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Словашката Република.

Мястото на провеждане е в парк „Sad Janka Kráľa”, сцената ще намерите в началото на парка при влизане от „Аupark” посока мост „SNP”.
За тези с болежки в краката сме предвидили места за седене 😉

Вход свободен, но както винаги ще се радваме на символично дарение под формата на членски внос, с който ще подпомогнете дейността на съюза.
Очакваме ви с нетърпение!
БКС

Мероприятието се финансира с подкрепата на Фонда за подкрепа на културата на малцинствата.


22.06.2021 RTV: Национално списание (България)


23.11.2020 RTV: Национално списание (България)


07.10.2020

Откриваме тазгодишния Фестивал на Българската култура и изкуство с много смях и едно уникално шоу! Легендата на българските кино, театър и телевизия ВАСИЛ ВАСИЛЕВ- ЗУЕКА, заедно с култовия шоумен, певец и сценарист ВЛАДИ АПРИЛОВ, ни гостуват с театралната постановка “НИЕ БЪЛГАРИТЕ”!

“НИЕ БЪЛГАРИТЕ” е първият спектакъл, посветен и предназначен за всички българи в чужбина! Два часа смях! Смях, смях и малко сълзи… Два часа емоции! Два часа отговори на въпросите кои сме, какви сме и докъде я докарахме…

07 Октомври 2020 от 18.30 ч
Dom Kultúry Zrkadlový Háj
Rovniankova 3, 851 02 Petržalka, Bratislava

Препоръчителна възраст 10+

За членове на БКС вход свободен.(Членски внос за 2020 г. може да се плати на място)
Вход за гости :10 евро

Събитието се организира с финансовата подкрепа на фонда за подкрепа на малцинствата в Словашката република


08.09.2020


24.05.2020

Поклон пред паметника Св.Св. Кирил и Методий в Девин


17.03.2020 RTV:: Национално списание (България)


Март 2020

Каним ви на празничния концерт „Мистерията на българските гласове“.
Той ще се състои на 02.03.2020 г. от 18:30 часа в Голямото концертно студио на Словашкото радио (обърнатата пирамида).  Концертът е под патронажа на Н. Пр. г-жа Йорданка Чобанова – посланик на Република България в Словашката република.

Женският хор „Мистерията на българските гласове“ (Le Mystere des Voix Bulgares) е известен в световен мащаб и има зад гърба си над 1250 концерта в престижни зали в цял свят и вече близо 30 години продължава да е един от най-добрите посланици на българската музикална култура по света. Носител е и на престижната награда „Грами“ в категорията за фолклорна музика. След повече от 20 години в края на май 2018 година „Мистерията на българските гласове“ издаде нов албум със звучното име BooCheeMish. Той е плод на над двегодишната работа на певиците, продуцентския екип и всички останали участници. Специален гост в него е австралийката Лиса Джерард – известна на меломаните като член на дуото „Дед кен денс“ и като композитор и изпълнител на филмова музика. BooCheeMish успешно съчетава българския фолклор с други традиции и култури и поддържа уникалната идентичност на гласовете, вокалните стилове и техники на хора, дори когато се комбинира с акустични аксесоари като струнни инструменти и различни видове ударни и дори бийтбокс. Нашият ансамбъл оказва влияние и върху музиката на световни звезди като Кейт Буш, Дрейк и U2.

По време на концерта ще чуем песни от албума BooCheeMish, както и от албума, който ще излезе тази пролет Stanka/Shandai Ya. Хорът се състои от 18 певици. Негов диригент е проф. Дора Христова. В концерта ще вземат участие световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR, музикантите Христин Белев (гъдулка), Петър Миланов (китара), Костадин Генчев (кавал) и Димитър Семов (барабани).

Очакваме ви!  Входът е свободен (с молба за доброволно дарение).

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за подкрепа на културата на малцинствата в Словашката република.

Организатор е Българският културен съюз, Партньори са: Посолството на Република България в Словашката република, RTVS, Българският културен институт, БСУ „Христо Ботев“ в Братислава.


Декември 2019 

„Вечер на българската поезия“ в Братислава – 12 декември 2019 в клуб „Monsters Cafe and Bar” от 18.30 часа на ул.“Rusovská cesta“ 50-56 в кв.“Петържалка“.

Очарователната Мария Силвестър пристига от България, за да ни представи стихотворенията на поетите-музиканти Иван Христов, Петър Чухов, както и произведенията на поетесата Димана Иванова. За словашката публика, Димана ще прочете и няколко творби в превод на словашки език. Очаква ни приятна атмосфера с българска модерна поезия, музика и чаша коледен пунш! Очакваме ви!


Hоември 2019


Oктомври 2019

03.06.2019 RTV:: Национално списание (България)


23.11.2018 от 19:00 Ателие Бабилон – Традиционна вечер на българската култура и фолклор


10.11.2018 от 18:30 Джинджър кафе галерия (Ginger cafe gallery – 5 Rajska Str, Bratislava) Комедийно шоу “Ники Станоев говори за музиката”


27.10.2018, събота от 16:30 – Дегустация на български специалитети, Джинджър кафе галерия – 5 Rajska Str, Bratislava


20.10.2018, събота от 18:30ч ви каним с най-голямо удоволствие на постановката „Секс, наркотици и рокендрол“, която ще се играе на Мала Сцена.

Ивайло Христов, Дони и Коцето-Калки ще ни заведат на двучасово пътуване в търсене на смисъла. Дали ще го намерим? – Едва ли…иззад ъгъла нагло ще ни се озъбят единствено парадоксите на живота.
В какво се превръщат мечтите и защо е толкова скъпо да бъдеш нормален? Кога парите станаха по-важни от човечността? Защо позволихме вещите да означават повече от добрата дума? За да бъдем „свободни“, плащаме ли със свободата си?